Eltelt a nyár

2022.09.15

" Szép Napot, Minden Olvasómnak! Eltelt a nyár ... nyaraltunk, dolgoztunk, de mindenképpen gondolkoztunk, mi jót vagy kevésbé jót hoz a tél, hoznak a következő évek! Terveztünk, számolgattunk és közben sok kérdés között visszaköszön, mi lesz az ingatlanjainkkal, hogyan alakul azok értéke és fenntartása?

Alapvetően, elsődlegesen ingatlant azért vettünk, veszünk, hogy lakjunk és vagy szabadidőnket eltöltsük, másodlagosan, hogy megtakarításainkat - későbbi felhasználás érdekében - eltegyük, befektessük. Kérdések ezrei merülnek fel mindenkiben, mint az, hogy jó döntöttem, döntöttünk, hogy ingatlant vásároltunk és ha hitelből finanszíroztunk, akkor jó döntés volt e a hitelfelvétel? Az árak és banki finanszírozás drágulása folytán a nagy többség erre a kérdésre, szerencsére pozitív választ tud adni, önmagának, családjának!

Az építőanyag és ingatlan árak emelkedése minden előrejelzést felülmúlt, lassan a kamatemelések is hasonló trendet mutatnak! Kereshetjük ezen változások okait... Covid hullámban, a szomszédunkban zajló háborúban és ezeknek következményi között, de végül szembesülnünk kell, hogy az infláció (nevezhetjük pénzünk értéktelenedésének), hasonló tendenciát mutat! Csak egy évre visszanézve is, úgy látszik jól döntöttünk, megőriztük ingatlanjaink értékét és/vagy az "utolsó pillanatban" még megvalósítottuk lakhatási, kikapcsolódási ingatlan elképzeléseinket!

Még akkor is jól döntöttünk, ha az ingatlanok építésénél sajnos nagyon nagy számban felmerülő kivitelezési minőségi hiányosságokkal kell szembenéznünk, a szerződések útvesztőiben elkeveredtünk és más jogi, jogszabályi akadály is felmerült! Tapasztalatom szerint (mind új házak kivitelezése, mind felújítások, javítások során) a legnagyobb visszaesés a minőségi munkavégzés terén tapasztalható, annak ellenére, hogy az alapanyag árak mellett a munkadíj árak is elszabadultak! Ezek okaira, majd külön írásban térnék ki, most túlságosan elkanyarodnék az alapkérdéstől!

Fenn kell azonban tartanunk házunkat, lakásunkat, nyaralóinkat, illetve előre kellene látni az árak, a fenntartási költségek alakulását, így ezen a téren is csak jönnek velünk szemben a kérdések, kételyek, melyekre már nehezebb választ, válaszokat adni! Kérdezhetem sokféleképpen, mint például ingatlanjainkat eladjunk, vegyünk vagy éppen ne csináljunk semmit -kivárjunk! Más összefüggésben: az ingatlant felújítsuk, energia korszerűsítsük vagy ne álljunk be a fősodrásba, várjunk?

Mostani sláger területen az energiakorszerűsítés terén mi az előnyös, mit valósítsunk meg?

Meglévő hiteleinket hogyan kezeljük, csökkentsük vagy az infláció hátán lovagolva hagyjuk hagy "értéktelenedjen" a bank pénze? Számtalan kérdés - egy területről, melyről érdemes elgondolkodni, más ismeretekkel, tapasztalatokkal rendelkező szakemberrel konzultálni! 

A beszélgetések során sok kérdés tisztázódik, elképzelések kerülnek megoldási szakaszba! Felmerült bármely kérdés ingatlanával, elgondolkodott már a "mi lenne most a jó döntés" kérdésén? Ha igen és mielőbb megoldaná, én állok rendelkezésére egyszerűen.... hívjon !

Szép Napot kívánok! dr Salgó András G."